+90 212 671 61 47

Sosyal Medyada Biz}

Plc Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar

PLC SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

PLC uygulamalarımızda aşağıdaki özellikleri göz önünde bulundurarak plc konfigürasyonu çıkarmamız gerekmektedir. Gelişi güzel seçilmiş bir plc konfigürasyonunda uygulamamızın maliyetini gereksiz yere artırabilir veya eksik konfigürasyon seçilmesi durumunda ise uygulamamıza ek yük getirmiş oluruz. Her iki durumda uygulamamızı maliyet açısından zarara uğratacaktır.

Giriş-Çıkış Sayısı

Uygulamada plc’nin giriş bölümünde kullanılacak olan sensör, buton, limit switchler vb. ürünlerin, plc’nin çıkış bölümünde kullanılacak olan alıcıların, motorların, servoların, lambaların, valflerin vb. adetlerin belirlenmesi gerekmektedir. Uygulamayı gerçekleştireceğimiz plc (cpu)’nun giriş/çıkış adetlerini karşılaması gerekmektedir. Örneğin; Siemens CPU 1211C’nin yanına plc modülü takılamıyor, Siemens CPU 1212C’nin yanına 2 adet plc modülü takılıyor, Siemens CPU 1214C, CPU 1215C, CPU 1217C nin yanına 8 adet plc modülü takılmaktadır. Siemens CPU’ların hepsinin sol tarafına 3 adet haberleşme (USS, Modbus, Profibus Slave, Profibus Master, IO Link Master) modülü takılabilir. Siemens CPU’nun sağ tarafına takılacak modüller den giriş modülü, çıkış modülü, analog modüller vb. istediğinizi koyabilirsiniz. .

Giriş-Çıkış Tipleri

Girişlerde kullanacağınız ürünlerde PNP, NPN özelliklerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Tüm giriş ürünlerinin hepsinin aynı olması yani hepsinin PNP veya NPN olması kablolamamızı kolaylaştıcaktır.
Enkoder kullanılacak ise Siemens PLC’nin hsc girişlerine bağlanmalıdır. Siemens Simatic S71200’ un üzerinde 6 adet hızlı sayıcı mevcuttur. Üç giriş 100 kHz ve üç giriş 30 kHz olmak üzere Siemens Plc de 6 adet hızlı sayıcı, sayma ve frekans ölçmek için kullanılabilir [1].

Çıkışlarda kullanacağınız ürünlere göre röle veya transistör çıkışlı plc ve modülleri seçmeniz gerekmektedir. Siemens PLC röle çıkışı 2 Amper, Siemens PLC Transistör çıkışları 0,5 Amper’dir. Servo uygulamalarınızda transistör çıkışlı plc seçilmesi gerekmektedir. Transistör çıkışlı seçilen plc’nin çıkış (hso) khz’nin ve eksen sayısının yeterli olması gerekmektedir [makro]. Entegre dört adet hızlı çıkış,100 kHz hıza kadar darbe katarı (PTO) veya darbe genişlik modülasyonu (PWM) yapmak üzere kullanılabilir. PTO olarak konfigure edildiğinde servo veya step motorların hız ve konum kontrolünü yapmak mümkündür. PWM olarak konfigure edildiğinde ise motor hızını,valfin pozisyonunu veya ısıtıcı devresini kontrol etmek mümkündür [1].

Siemens plc lerde 4 eksene kadar servo uygulaması yapılabilir. Eksenlerin 1.eksen 100 khz, 2.eksen 100 khz, 3. eksen 30 khz, 4. eksen 30 khz . Eksenlerin çıkış khz’lerini artırmak istiyorsanız Siemens CPU nun üzerine takılan sinyal bord kullanılabilir.

Siemens Plc PID kontrolde basit proses kontrol uygulamaları için otomatik ayarlama (auto- tune) 16 adet PID kontrol çevrimi vardır [1].

İlave olarak aşağıda belirtilen durumlar da göz önüne alınmalıdır:

  • Programlama İmkanları

Kontrolörün programlama dili ne kadar sade ve anlaşılır olursa, kullanımı teknik elemanlar tarafından o kadar kolay olur. Yazılabilecek maksimum komut sayısı programlama esnekliğini arttınr. Komut sayısı miktarı RAM bellek kapasitelerine tekabül etmektedir. Bununla birlikte programlanabilir kontrolör programları, genellikle 1000 komuttan daha az, ortalama 500 adım veya daha kısadır. Çoğu sisteme ilişkin problemlerin çözümünde bazı fonksiyonel özel rölelere ihtiyaç duyulur. Timer (zamanlayıcı) ve counter (sayıcı) gibi rölelerin çokluğu her zaman tercih sebebidir. PLC ‘nin yapısında bulunan ana mikroişlemcinin gelişmişliği programlama imkanları ile paraleldir. Bunda işlemcinin bit sayısı, adres ve data hattı sayısı, hızı, vs. gibi özellikleri etkili olmaktadır [2].

  • Çalışma Hızı

Hız, bir kontrol sisteminden beklenen en önemli özelliklerden biridir. PLC için çalışma hızı, algılanan değişimlerin yorumlanarak tepki verilmesi arasında geçen süre ile ifade edilir, fakat burada asıl ayırt edici nitelik tarama zamanıdır; çünkü diğer süreler aşağı yukarı birbiriyle aynıdır. Tarama hızının azalması çalışma hızının artmasına sebep olur [2].

  • Sistem Genişlemesi ve İletişim

Eklenebilir modüllerle giriş/çıkış sayısının artırılması ve sistemin genişletilmesi sürekli bir avantajdır. Öte yandan PLC’ler arasındaki iletişim imkanı tercih edilen yönlerden biridir. PLC ‘ler arasında haberleşmeyi ve bilgi işlem cihazları ile beraber çalışarak tek bir merkezden yönetimi mümkün kılar. Bu amaçla kullanılan RS 232 konnektörleri PLC üzerinde tüm kontrollerin yapılabilmesini sağlar. Kullanılan modelin ve bu modeldeki program özelliklerinin yeni modellerle entegrasyon imkanları da göz önünde bulundurulmalıdır [2].

PLC seçiminde aşağıdaki sorulara da dikkat etmek gerekir.

Kullanıcı tasarım işinde bir yardımcı bulabilir mi?
İmalatçının pazar payı nedir?
İmalatçı kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayabilmek için PLC üzerinde eğitim verebilir mi?
Bütün yardımcı el kitapları mevcut mu?
Aynı ya da farklı imalatçıda diğer PLC modellerinin sistemle uyumluluğu nedir ?
Kullanılan programlama yöntemi, uygulama için kontrol planı taslağına uygun mu?
İhtiyaç anında kısa sürede teknik destek verebiliyor mu?
Garanti kapsamı dışında standart en az 10 yıl yedek parça ve servis garantisi var mı [2]?

KAYNAKLAR

  • http://makrootomasyon.com.tr/siemensotomasyonfiyat-listeleri/ 15.10.2014 01.20
  • http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Temel%20Plc%20Sistemleri.pdf Erişim Tarihi:11.10.2015 23.44